Doživetja Bele krajine

Bela krajina v vseh letnih časih

staro mestno jedro Metlike | Hiša dobrot Bele krajine | Osnovna šola Bistra Buča | kosilo | Ovac in iger - belokranjske pastiorske igre | vinska degustacija

Staro mestno jedro Metlike in Hiša dobrot Bele krajine


Starodavno mestno jedro leži na vzpetini med Bojico in Obrhom ter ga ustvarjajo trije mestni trgi. Nad njimi se dviguje Metliški grad, kjer danes domuje Belokranjski muzej in v neposredni bližini Slovenski gasilski muzej. Obisk Hiše dobrot Bele krajine, kjer imajo navoljo za nakup lokalno pridelane izdelke iz Bele krajine, od vin pa vse do moke in domačih mesnin. Za spominek in užitek kozarec vina ob domačem siru ali belokranjski pogači.

Smeha polna ura v Osnovni šoli Bistra BučaZabavno-smešna-krohotajoča-solz smeha polna ura po navdihu humorista Tonija Gašperiča. Znašli se boste v osnovni šoli leta 1958. Se še spomnite kako smo pozdravljali učitelja? Kdaj ste nazadnje risali s kredo po zeleni tabli? Boste vi dežurni? Pod taktirko ‘strogega’ učitelja, se boste podučili o naravi, geografiji, vinih in ostalih pomembnostih Bele krajine.

Kosilo, za prste obliznit

Domače kosilo na kmetiji ali v izbranem gostišču. Za kosilo trihodni meni, ki vključuje juho, glavno jed s prilogo, solato in sladico. Za spit pa kakšen kozarec vina ali soka.

Ovac in iger - belokranjske pastirske igre


Ste si kdaj predstavljali, da se bi ob radovednih pogledih krav iz sosednje njive igrali z ovcami? Zakaj pa ne!
Naša čredica ovac in koz vas pričakujejo. Pod budnim očesom »magistra znanosti ovčjih ved« boste spoznali Belo krajino in način življenja ovac ter tekmovali v zabavnih igrah. Doživetje vključuje udeležbo na animacijskih igrah, kmečko opravo (halje, klobuke, škornje in ostala temu trenutku primerna oblačila) beloklranjsko pogačo in ognjeno vodo za tekmovalni pogum. Glede na to, da so pastirji včasih cele dane gledali ofce i koze i krave kak se pasejo po poljih, jim je blo i dougčas. Glih zato so izumili razne igre, k katerimi so bogu kradli ure. I evo, kaj so naumili… belokranjski golf imenovan prašičkanje, streljanje koze in kozapiš, nebesičaljko itd. Še katere igre pa naj ostanejo skrivnost, da se nebi slučajno tekmovalke i tekmovalci preveč pripravili i duma i po službah vadili i meli neupravičeno prednost.

Raznolikost belokranjskih vin - vinska degustacija


Bela, rdeča, suha, sladka, peneča vina, pozne in ledene trgatve, vino iz sušenega grozdja … bližina Mediterana, a hkrati celinsko podnebje omogočata Beli krajini odlične pogoje za vzgojo vin. Pridne roke tukaj že stoletja kopljejo po zemlji, sadijo trte, režejo, vežejo, trgajo in dvigujejo kupice visoko v zrak. Profesionalni vinarji imajo tudi več kot 30 različnih vzorcev vin in posegajo po najvišjih svetovnih priznanjih za svoje delo. Škoda bi bilo ne doživeti te radosti v kozarcu. Na zdravje!

Zaključek in povratek proti domu

Dodatne informacije in booking

Število oseb:

Cena je prilagojena za minimalno 30 oseb

Pošlji povpraševanje

Cena:

63,00€ /osebi
Posebna ureditev - potovalne agencije (98. člen ZDDV-1)

Cena je določena na minimalno 35 potnikov. V kolikor se število potnikov spremeni, dopuščamo možnost spremembe cene potovanja. Za naročilo se šteje izdana naročilnica ali potrditev preko e-pošte. Z naročilom se strinjate z Pogoji poslovanja objavljenimi na spletni strani www.bravina.si. Cena se lahko spremeni glede na število oseb ali glede na dodatne gostinske storitve.
Cena vključuje:
Ogled starega mestnega jedra Metlike in sprejem s kozarcem vina in domačimi siri v Hiši dobrot Bele krajine, bogato kosilo na turistični kmetiji in kozarec vina, soka, animacijsko doživetje v OŠ Bistra Buča, belokranjske pastirske igre ob pokušini slovite in daleč naokoli hvalevredne belokranjske pogače. Ob pogači najbolj paše frakelj domačega šnopsa ali drugega zvarka za pogum, vedno se najde tudi kak kozarec vina, vinska degustacija 5 vin, strokovno turistično vodenje, organizacijo in izvedbo potovanja, DDV.

 

Zakaj z nami?

Predstavitev ekipe Bravina Experience

Peter Črnič
Peter Črnič
avanturist | vodja | svetovalec

Peter se je na svojih potovanjih že neštetokrat izgubil in zmeraj vrnil z novimi dogodivščinami. Kljub temu, da je strokovnjak s področja hotelirstva, je zaljubljen v naravo in naj vas ne preseneti, če ga srečate z nahrbtnikom sredi gozda.

Gregor Jevšček
Gregor Jevšček
turistični vodnik | raziskovalec | organizator

Gregor je Belo krajino preveslal, prekolesaril, prehodil, prevozil in raziskal. Kot etnolog in kulturni antropolog pogleda za vsak vogal in povsod odkrije kakšno pravljico ali mitološkega junaka, skritega v drevesnih krošnjah ali pa pod lesenim tramom starodavne hiše.

Dr. Ana Logar
Dr. Ana Logar
popotnica | kemičarka | raziskovalka

Ana v erlenmajerici naravoslovje zmeša s turizmom. Malo se zabliska, malo zadimi in že nastaja nova igra. Sicer profesorica kemije in fizike, ampak navdušena popotnica po domačih in tujih deželah.